אם נצטרך לבחור בחלום הישראלי ביותר, אין ספק שהבעלות הפרטית על בית המגורים תוצב בראש רשימת המועמדים. מדובר במסע שרבים מאיתנו בארץ שותפים לו וברוב המקרים, קבלת משכנתא תהיה הצעד הראשון והמשמעותי ביותר בדרך הזו. במהלך החיפוש הארוך אחר המסלול האידיאלי והמשא ומתן מול הבנקים, אנו עשויים לגלות שתמהיל המשכנתא שלנו מושפע מטווח רחב של גורמים. משיעור ריבית הפריים ועד לעלות תשומות הבנייה, נראה שנדרש מבט רחב טווח על מנת לאמוד את מכלול הגורמים שישפיעו על המשכנתא שלנו. היום, נתמקד בגורם מהותי שנוכל לגזור ממנו לא מעט תובנות בבואנו להרכיב משכנתא אופטימלית – מדד מחירים לצרכן. כאן, נסביר מהו המדד, כיצד הוא משפיע על המשכנתא ואיך נפיק ממנו תובנות יקרות ערך.
השפעת מדד מחירים לצרכן על המשכנתא תלויה תיקבע על פי המסלול שלך
כבר בבדיקה הראשונית ביותר, כשאנו ניגשים לחפש אחר משכנתא, נגלה כי זמינים לנו מספר מסלולים מרכזיים. הבולטים ביותר הם מסלול בריבית קבועה, בריבית פריים, או במסלול משתנה. עם זאת, ניתן גם את מסלולי הריבית הקבועה והריבית המשתנה להצמיד למדד ולכן, מדד המחירים לצרכן עשוי להשפיע באופן דרמטי על ההחזר שלנו לאורך השנים ועל קצב ירידת הקרן.
כדי להבין מה הם יחסי הגומלין בין המשכנתא למדד מחירים לצרכן, חשוב שנבין תחילה מהי משמעותו של המדד. המדד למעשה מעריך את עלותם הממוצעת של מוצרים מתוך סל בסיסי נתון. עלות זו מוערכת מחדש מדי חודש, לרוב ב-15 בכל חודש, על ידי הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה. מדד המחירים קובע במידה רבה את שיעור האינפלציה וכפועל יוצא מכך, גם את שיעורי הריבית.
באופן גורף, בחירה במסלול משכנתא צמוד למדד לרוב יבטיח שיעורי ריביות נמוכים יותר בהשוואה למסלול שאינו צמוד למדד. הסיבה לכך היא פשוטה: כאשר המשכנתא אינה צמודה למדד, הבנק מתכלל עליות פוטנציאליות בעליית המדד כחלק מחישוב הריבית. לכן, הריבית הראשונית שנקבל תהיה לרוב גבוהה בהרבה ולא פעם, אינה משקפת את עליית המדד בפועל. זאת ועוד, בחירה במסלול צמוד מדד מחירים עבור המשכנתא לרוב משפרת את רווחיות הבנק מההלוואה ולכן, תתאפשר גמישות גבוהה יותר בקבלת ריביות נוחות.
אילו סיכונים מסלול צמוד מדד מחירים טומן בחובו?
על אף היתרונות הבולטים שמציעה ההצמדה למדד, היא גוררת גם כמה סיכונים שכדאי שניקח בחשבון. הדרך הטובה ביותר להבינם תהיה באמצעות דוגמה קונקרטית. נניח שלקחנו משכנתא ע"ס 500,000 ₪ בריבית צמודה למדד. אם המדד יעלה ב-0.3%, יתרת החוב של הקרן תעלה ב-150 ₪, וכפועל יוצא מכך, גם תחשיב הריבית הנגזר מהקרן יעלה. כתוצאה מכך, ההחזר החודשי גדל. באופן דומה, ירידה במדד תוריד את גובה ההחזר החודשי. מכאן, שתנודות המדד עשויות להשפיע באופן ניכר על ההחזר שלך, מחודש לחודש.
כדי להבטיח שנוכל להצטייד במבט בהיר וודאי יותר גם אל מול התנודות הללו, חשוב שניקח בחשבון מספר נקודות:
- להעריך את האקלים הכלכלי ולאן נושבת הרוח – אם אנחנו לקראת עליות מדד מחירים בתקופה הקרובה או ירידת מדד מחירים, כדי להתייעץ עם כלכלן אם אין לכם את הידע לכך או להשתמש במחשבון משכנתא שלנו הלוקח בחשבון את נתונים אלו.
- לשמור את האצבע על הדופק – חשוב להתעדכן סביב מגמות בשוק, להתחקות אחר המדד ולצפות שינויים פוטנציאליים.
- להסתייע בכלים חכמים – מחשבון משכנתא מתקדם יוכל לסייע לך לדמות תרחישים שונים המבוססים על תנודות המדד, לאמוד את ההשפעה הפוטנציאלית על ההחזרים החודשיים שלך ולקבל החלטה מושכלת.
אנו ב-Mortix מעמידים לרשותך כלי עוצמתי ומבוסס נתונים שיאפשר לך להעריך את פוטנציאל הכדאיות של מסלולי משכנתא צמודים למדד שנים קדימה ולמקם את יחס המסלול באם כדאי בתוך תמהיל המשכנתא כולו.
רוצה ללמוד איך זה עובד? ניתן לפנות אלינו כעת ומיד נחזור אליך.